Jelovnik


22.04.2019. - 26.04.2019.

- jelovnik -  
- d
an -

DORUČAK
UŽINA 1

RUČAK

UŽINA 2

PONEDJELJAK - 

 

USKRSNI PONEDJELJAK

 

UTORAK - 23

PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH,
KAJGANA SA SLANINOM I
ŠPINATOM, ČAJ

NARANČA

VARIVO OD KORABE SA
SVINJETINOM, RAŽENI KRUH,
KAKAO KOCKE

MIJEŠANI KRUH,
NAMAZ OD TUNE,
MLIJEKO

SRIJEDA - 24

ŽITARICE SA SUHIM
VOĆEM I MLIJEKOM

JABUKA

BISTRA JUHA, INTEGRALNA
TJESTENINA, BOLONJEZ
UMAK, ZELENA SALATA,
KRUH SA SJEMENKAMA

PROBIOTIK,
PECIVO SA
ZRNJEM

 ČETVRTAK – 21

MIJEŠANE ŽITNE
PAHULJICE S MLIJEKOM

BANANA

VARIVO OD GRAHA I
KORJENASTOG POVRĆA,
RAŽENI KRUH, KOLAČ OD
MRKVE

KUKURUZNI
KRUH, ACIDOFIL

 PETAK – 25

KUKURUZNE PAHULJICE,
BIJELA KAVA

BANANA

KREM JUHA OD CVJETAČE,
PRŽENI FILE OSLIĆA/LISTA,
MLADI KUPUS S KRUMPIROM
NA LEŠO, RAŽENI KRUH

PŠENIČNI POLUBIJELI
KRUH, POLUTVRDI
SIR

 


--------
19.04.2019. petak



--------


OBAVIJEST RODITELJIMA:


PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu